МІНЕРАЛОГІЧНІ ПАМ’ЯТКИ ПРИРОДИ УКРАЇНИ - Матковський, Орест (Мінералогічний збірник, 2024)
Наведено відомості про природні мінералогічні пам’ятки України. Зазначено, що сьогодні нема чіткого визначення терміна мінералогічна пам’ятка природи. За даними ДНВП “Геоінформ України”, це місцезнаходження типових і унікальних для України мінералів, що мають науковий і пізнавальний інтерес. За окремими геологічними структурами стисло описано мінералогічні пам’ятки природи за матеріалами головно довідкових видань, у яких вони схарактеризовані як мінералогічні, мінералого-петрографічні, стратиграфічні, комплексні та ін. Зазначено, що в надрах України є значно більше мінералогічних пам’яток і вони потребують оприлюднення, популяризації, оформлення юридичного статусу та збереження.