РОЛЬ ГЕОЛОГІЧНОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ В РОЗВИТКУ МІНЕРАЛОГІЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ (ДО 100-РІЧЧЯ ЗАСНУВАННЯ УКРАЇНСЬКОГО ГЕОЛОГІЧНОГО КОМІТЕТУ) - Матковський, Орест; Павлишин, Володимир (Мінералогічний збірник, 2024)
Стисло проаналізовано роль у розвитку мінералогії геологічної служби України за 100-літній період її діяльності. Зазначено про важливість створення УГК і його видання “Вісник Українського геологічного комітету” та внесок у перші десятиліття в розвиток мінералогії його засновників і перших діячів В. Лучицького, В. Чирвінського, М. Безбородька, І. Гінзбурга та багатьох інших дослідників того часу. Активізація мінералогічних досліджень в Україні розпочалася в післявоєнні роки, особливо у другій половині ХХ ст. Одним із основних чинників такої активізації слугувала широкомасштабна діяльність виробничої геологічної служби України, що супроводжувалось відкриттям низки родовищ корисних копалин та виявленням основного першоджерела мінералогічної інформації, а також створення двох науково-дослідних інститутів – УкрДГРІ та ІМР. Уже в перші десятиліття роботи налагоджено тісну співпрацю геологічної служби з науковими установами академії наук та вищих навчальних закладів України щодо спільних досліджень і публікацій, проведення нарад з різних проблем науки й виробництва. Стисло висвітлено найвагоміші здобутки представників геологічної служби в мінералогічних дослідженнях України, що пов’язані, головно, з науково-дослідними інститутами та окремими персоналіями, які згодом стали відомими науковцями й педагогами (О. Бобров, Л. Галецький, Д. Гурський, Е. Лазаренко, В. Мельничук, С. Нечаєв, Ю. Полканов). Їхні праці опубліковано в наукових журналах Геологічної служби “Мінеральні ресурси України” та “Збірник наукових праць УкрДГРІ ”.