КАЙНОЗИТ ІЗ ЖИЛЬНИХ СІЄНІТІВ ПЕНИЗЕВИЦЬКОГО КАР’ЄРУ (КОРОСТЕНСЬКИЙ ПЛУТОН, УКРАЇНА - Дубина, Олександр; Шаригін, Віктор; Кривдік, Степан; Митрохін, Олександр (Мінералогічний збірник, 2024)
У жильних сієнітах серед ільменітових норитів Пенизевицького кар’єру (Малинський р-н, Житомирська обл.) діагностовано серію мінералів-концентраторів рідкісних земель, представлених Y-REE-силікокарбонатом, ксенотимом-(Y), бастнезитом-(Ce), аланітом-(Ce), недіагностованими Y- та Y-Ti-Ca-силікатами. За особливостями хімічного складу виявлений Y-REE-силікокарбонат діагностовано як досить рідкісний мінерал – кайнозит-(Y) Ca2(Y,Ce)2Si4O12(CO3)·H2O, який у кристалічних породах України визначено вперше. Кайнозит-(Y) Пенизевицького кар’єру відрізняється від типового мінералу з інших масивів підвищеним умістом домішки FeO. Підвищений або високий вміст FeO пов’язаний з тонким (дисперсним) вкрапленням залізистої фази (< 1 мкм). Її наявність зумовлює зменшення вмісту Si, Са, Y та REE у складі мінералу, порівняно з типовим кайнозитом-(Y), і утруднює його діагностику.