АМФІБОЛИ ПОРІД ЗОНИ ФЕНІТИЗАЦІЇ ЧЕРНІГІВСЬКОГО КАРБОНАТИТОВОГО МАСИВУ ТА ЇХНІ ОПТИКО-СПЕКТРОСКОПІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ - Юрченко, Надія; Павлова, Олена (Мінералогічний збірник, 2024)
Проаналізовано склад, оптико-спектрографічні особливості та мінеральну асоціацію амфіболів із порід зони фенітизації Чернігівського карбонатитового масиву (Новополтавська ділянка Чернігівської тектонічної зони, Західне Приазов’я) та вмісних кристалічних порід. З’ясовано, що формування амфіболів вмісних порід та протолітів пов’язане з етапом мігматизації ендербітового комплексу. За складом амфіболи відповідають магнезіоферигорнбленду. Амфіболи етапу фенітизації представлені натрій-кальцієвою підгрупою з широким діапазоном вмісту лугів. Співвідношення Fe2+ і Fe3+ впливає на особливості спектрів поглинання світла та колірність. Визначено, що головним критерієм ступеня олуговування амфіболів у зоні фенітизації є збагачення їх натрієм щодо кальцію, а також їхній мінеральний парагенезис з альбітом.