Na-АСТРОФІЛІТ МАЛОТЕРСЯНСЬКОГО МАСИВУ (СЕРЕДНЄ ПРИДНІПРОВ’Я) - Кривдік, Степан; Шаригін, Віктор; Дубина, Олександр (Мінералогічний збірник, 2024)
Наведено результати дослідження астрофіліту з жильної суттєво альбітової породи Малотерсянського масиву (Середнє Придніпров’я), яка містить лужні амфіболи (рибекіт) і піроксени. З’ясовано, що астрофіліт має неоднорідну структуру, зумовлену тонким перемежуванням Na-K- та Na-різновидів. У кристалохімічних формулах Na-різновидів вміст Na досягає 2,5 формульних одиниць. Вірогідно, такий Na-різновид астрофіліту виявлено вперше.