ЕТАПИ ТА ПЕРІОДИ РОЗВИТКУ ТЕРМОБАРОГЕОХІМІЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ В УКРАЇНІ - Матковський, Орест; Наумко, Ігор; Павлунь, Микола (Мінералогічний збірник, 2024)
Термобарогеохімія – нова галузь геологічних знань – зародилась в Україні на геологічному факультеті Львівського університету наприкінці 1940-х–на початку 1950-х років. У її розвитку виділено етапи зародження, становлення, стрімкого розвитку і стабілізації, а також два головні періоди – львівський і київський. Стисло проаналізовано діяльність представників української термобарогеохімічної школи та їхній внесок у розвиток генетичної мінералогії й учення про родовища корисних копалин.