СПЕЦИФІКА ГАЗОВОГО РЕЖИМУ ЕФУЗИВНИХ ПРОЦЕСІВ ПІД ЧАС ФОРМУВАННЯ АНДЕЗИТІВ ВИГОРЛАТ-ГУТИНСЬКОГО ВУЛКАНІЧНОГО ПАСМА - Наумко, Ігор; Скакун, Леонід; Бринський, Тарас; Сахно, Богдан (Мінералогічний збірник, 2024)
Досліджено включення розплавів у мінералах андезитів Вигорлат-Гутинського пасма (межиріччя Уж–Латориця, каменоломні Лісарня, Оноківецька, Кам’яниця, Оріховецька, Осойська, Обавинська, Кольчине). Уперше визначено склад газу у включеннях розплавів у мінералах і закритих порах в андезитах. Виявилось, що у вивчених породах практично нема летких сполук у включеннях у мінералах і закритих порах. Вони можуть бути флюїдотривами для вірогідних покладів газу й нафти, сформованих висхідними вуглеводневмісними глибинними флюїдами у відкладах платформи, що залягають нижче.