ОСОБЛИВОСТІ ЗВІТРЮВАННЯ ФОСФІДІВ У РЕЧОВИНІ ЗАЛІЗНОГО МЕТЕОРИТА КААЛІ - Ширінбекова, Світлана; Андрєєв, Олександр (Мінералогічний збірник, 2024)
Наведено характеристику фосфідів, виявлених у залізному метеориті Каалі (IAB). Шрейберзит і його морфологічний різновид рабдит добре збереглися в лімоніті завдяки підвищеній стійкості до хімічного звітрювання. За ступенем збереженості серед зерен фосфідів виділено незмінені зерна, частково звітрені та суцільно заміщені. Наявність структури крихкої деформації у вигляді закономірних тріщин за спайністю та брекчіювання звітрілих зерен фосфідів свідчить про зв’язок між їхнім окисненням за земних умов і структурами ударного метаморфізму в метеоритній речовині.