РОЗСИПНА ЗОЛОТОНОСНІСТЬ АПТ-НИЖНЬОАЛЬБСЬКИХ КОНТИНЕНТАЛЬНИХ ФЛЮВІАЛЬНИХ ВІДКЛАДІВ ВЕРХНЬОЇ ПАЛЕОТЕЧІЇ КАНІВ-ЗВЕНИГОРОДСЬКОЇ ПАЛЕОДОЛИНИ (ЦЕНТРАЛЬНА ЧАСТИНА УКРАЇНСЬКОГО ЩИТА) - Ковальчук, М.; Крошко, Ю. (Мінералогічний збірник, 2024)
Наведено дані щодо золотоносності апт-нижньоальбських континентальних флювіальних відкладів у межах верхньої палеотечії Канів-Звенигородської палеодолини. Схарактеризовано типоморфні особливості розсипного золота. На підставі координат свердловин, їхнього опису та даних за відібраними з зазначених відкладів пробами виконано низку цифрових картографічних побудов для характеристики параметрів розсипу. Визначено розподіл вмісту золота за окремими перетинами впоперек палеодолини та зв’язок підвищеного вмісту золота з рельєфом плотика й потужністю золотовмісних відкладів. Виконані дослідження стали підставою для прогнозування більшого розсипу золота вище за палеотечією в напрямі до Стеблева. На ділянці розмивання апт-нижньоальбських відкладів середньоеоценовими річками в їхньому русловому алювії вірогідні розсипи неодноразово перевідкладеного золота. Отже, у межах дослідженої ділянки наявний просторово-парагенетичний ряд розсипів золота: розсипи кори звітрювання та розсипи апт-нижньоальбських і середньоеоценових континентальних флювіальних відкладів.