ІСТОРІЯ ЗАРОДЖЕННЯ МІНЕРАЛОГІЇ В УКРАЇНІ - Павлишин, В.; Матковський, О. (Мінералогічний збірник, 2024)
Стисло висвітлено історію зародження мінералогії в Україні. Перші мінералогічні дослідження території сучасної України провадили у ХVІІІ ст. вчені Росії та Австро-Угорщини. Це був експедиційний період комплексних досліджень (експедиції Й. Ґюльденштедта, В. Зуєва, К. Габліца, П. Палласа). Схарактеризовано діяльність першого геолога і мінералога Львівського університету Б. Гакета. Проаналізовано внесок у розвиток мінералогії першого вченого-мінералога українського походження Ф. Мойсеєнка.