ПЕТРОХІМІЧНІ МОДЕЛІ КАРБОНАТИТІВ МАСИВУ ТОМТОР СХІДНИЙ СИБІР) - Василенко, В.; Кузнєцова, Л.; Толстов, О.; Мінін, В. (Мінералогічний збірник, 2024)
Досліджено хімічний склад порід Томторського масиву (2 100 хімічних аналізив) за керном 193 свердловин, які розташовані вздовж лінії з південного сходу на північний захід масиву. Для виділення однорідних породних груп, якими складеній масив, аналізи опрацьовано на підставі системного підходу із застосуванням методів математічної статистики. Попередньо базу даних хімічного складу порід розділеного методом кластерного аналізу на 43 групи. Точкі середнього складу груп у полі діаграми SiO2 –(Na2O+K2O) розташовані в межах шести дискретних серій. Перша серія відповідає складу лужних сієнітів, друга – лужних габро, третя – мелілітоподібних порід, четверта–шоста серії представлені полігенними карбонатитами, які ми назвали полікарбонатитами. Усім серіям притаманні значні варіації складу, причому вони зростають у напрямі від третьої серії до першої та до шостої. Третю серію трактуємо як родоначальну для всього масиву; вона сформувалася внаслідок селективного плавлення лужних базальтів за умов насичення СO2 . Ендогенна вуглекислота була на всіх стадіях формування порід. Окремо досліджено поведінку фосфору. Сформульовано петрохімічні критерії перевірки генетичних гіпотез утворення промислових скупчень фосфору. У досліджуваних породах виявлено гравітаційні (залишкові) та метасоматичні концентрації фосфору. Доведено, що виділення серій порід виконано достовірно. Подібні петрохімічні серії наявні й на інших апатитових родовищах, тому їх можна використовувати, наприклад, під час геологічного картування.