ВИСОКОМАНҐАНОВИЙ І ВИСОКОТИТАНИСТИЙ МАГНЕТИТ ІЗ МАЛІНЬЇТІВ ПОКРОВО-КИРИЇВСЬКОГО МАСИВУ (ПРИАЗОВ’Я, УКРАЇНА) - Кривдік, С.; Шаригін, В.; Гаценко, В.; Луньов, Є. (Мінералогічний збірник, 2024)
Маліньїти Покрово-Кириївського масиву (Приазовський мегаблок Українського щита) містять низку мінералів специфічного складу. Досить незвичним за хімізмом є магнетит, якому притаманний високий вміст MnO і ТіО2, підвищений – V2O3 та дуже низький – MgO, Al2O3 та Cr2O3. Між ТіО2 та MnO визначено чітку позитивну кореляцію, а між цими оксидами й FeO* – негативну за відсутності кореляції з V2O3. Магнетит містить включення нефеліну та Sr-фторапатиту, асоціює з мінералами серії MnTiO3–FeTiO3. Магнетит подібного хімічного складу досліджено в Україні вперше. Виявлені особливості хімізму магнетиту і наявний парагенезис мінералів (калішпат, нефелін, егірин-салітовий піроксен, лужні амфіболи) властиві лужним магматичним породам. Магнетит також зафіксовано в ксеноліті з маліньїтів, який містить флогопіт і Mg-рихтерит. Він відрізняється за хімізмом від магнетиту з маліньїтів підвищеним вмістом Cr2O3. Проаналізовано дуже рідкісні в маліньїтах мінерали серії ільменіт–пірофаніт FeTiO3–MnTiO3, наявні як включення в гетценіті. Їм притаманний підвищений вміст Nb і низький – Zn. Зроблено висновок, що магнетит є сингенетичним і високотемпературним мінералом маліньїтів, який утворився на магматичному етапі кристалізації породи. Високий вміст Ті в ньому зумовлений високою температурою кристалізації, а Mn – лужним складом розплаву.