ЦИФРОВЕ СТРУКТУРНО-ЛІТОЛОГІЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ЗОЛОТОНОСНОСТІ КІР ЗВІТРЮВАННЯ В МЕЖАХ РОДОВИЩ І РУДОПРОЯВІВ СЕРЕДНЬОГО ПОБУЖЖЯ - Фігура, Л.; Ковальчук, М. (Мінералогічний збірник, 2024)
Створено цифрові структурно-літологічні моделі золотоносності кір звітрювання в межах Капітанівського, Савранського й Чемерпільського рудопроявів золота (Середнє Побужжя) на підставі даних про координати і результатів опису й опробування на золото свердловин, які розкрили золотоносну кору звітрювання. Застосування ГІС-технологій дало змогу отримати картографічні матеріали, які відображають характер поверхні, підошви й потужності елювіальної товщі та латерального й вертикального розподілу в ній золота. Золотоносність кори звітрювання невитримана, змінюється латерально і вертикально. Характер рудоносності зумовлений рельєфом поверхні підошви й покрівлі елювіальної товщі та окремих її зон, петротипом золотоносних порід фундаменту і розподілом у них золота, речовинним складом та значеннями pH i Eh зон елювію.