КАЛЬЦИТ ПРОЖИЛКОВО-ВКРАПЛЕНОЇ МІНЕРАЛІЗАЦІЇ У ВІДКЛАДАХ ПІВНІЧНО-ЗАХІДНОЇ ЧАСТИНИ КРОСНЕНСЬКОЇ ЗОНИ (УКРАЇНСЬКІ КАРПАТИ) - Занкович, Г.; Наумко, І. (Мінералогічний збірник, 2024)
Наведено результати вперше виконаних комплексних мінералого-геохімічних досліджень кальциту у складі прожилково-вкрапленої мінералізації нафтогазоперспективних порід Бітлянського й Турківського субпокривів північно-західної частини Кросненської зони Українських Карпат. Визначено вірогідне переважне надходження Ca2+ в мінералоутворювальну систему у формі Ca(OH)2·CH4 головно у складі глибинного високотемпературного флюїду разом з метаном та іншими вуглеводнями, які, будучи захоплені дефектами кристалів кальциту у вигляді флюїдних включень, фіксують перебіг міграційних процесів за участю вуглеводневих сполук, що визначає нафтогазоперспективність відкладів північно-західної частини Кросненської зони.