СТРУКТУРНІ ПЕРЕТВОРЕННЯ В АЛАНІТІ АНАДОЛЬСЬКОГО ТИПУ В ПРОЦЕСІ ВІДПАЛЮВАННЯ (ЗА ДАНИМИ РЕНТГЕНІВСЬКИХ, МІКРОАНАЛІТИЧНИХ ТА ІЧ-СПЕКТРОСКОПІЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ) - Гречановська, О.; Ільченко, К.; Канунікова, Л.; Курило, С. (Мінералогічний збірник, 2024)
Методами рентгенівського аналізу та ІЧ-спектроскопії досліджено структурні перетворення аланіту анадольського типу в разі термічної обробки. За даними параметрів елементарної комірки досліджувана проба аланіту складена переважно його більш ранньою і більш термостійкою модифікацією – аланітом-1, дуже незначна частка якого зберігається в пробі навіть після відпалювання за температури 1 050 С. З’ясовано, що за температури 900 С і вище відбувається руйнування структури частини аланіту, передусім більш пізнього аланіту-2, з утворенням нових фаз: церіаніту, гематиту і кварцу. У ході подальшого підвищення температури (вище 950 С) утворюється ще одна нова фаза − оксисилікат РЗЕ зі структурою апатиту REE4,67[SiO4]3O□0,9, хімічний склад якої уточнено методом електронно-зондового мікроаналізу. За даними ІЧ-спектроскопії, новоутворена під час високо-температурного відпалювання фаза відрізняється від бритоліту складом Х-аніонів у каналах структури. Треба припустити, що структурні позиції Х відпаленого взірця аланіту частково вакантні, решта заселена атомами кисню, що зумовлено необхідністю балансу зарядів у структурі досліджуваної фази. Групи OH у досліджуваній фазі не виявлені.