ДО 160-РІЧЧЯ КАФЕДРИ МІНЕРАЛОГІЇ ЛЬВІВСЬКОГО УНІВЕРСИТЕТУ - Побережська, Ірина; Сливко, Євгенія; Бурбан, Катерина; Скакун, Леонід (Мінералогічний збірник, 2024)
Кафедрі мінералогії Львівського університету у 2024 р. виповнюється 160 років. До 2020 р. це була єдина кафедра мінералогії в Україні з такою назвою. Історію кафедри описано в численних наукових і довідкових працях різних років. Нині кафедра мінералогії, петрографії і геохімії імені професора Ореста Матковського провадить активну освітню, навчально-методичну, наукову та виховну діяльність, забезпечує проведення лекційних, лабораторних і практичних занять, навчальних польових і виробничих практик бакалаврів і магістрів за спеціальністю 103 «Науки про Землю» (Мінералогія і кристалографія). У статті схарактеризовано багатогранну діяльність кафедри протягом останніх десяти років. Зокрема, за цей період побачило світ 13 різноманітних навчально-методичних видань, провадилась активна студентська наукова робота і профорієнтаційна діяльність серед школярів. Працівники кафедри тісно співпрацюють із різноманітними вітчизняними й зарубіжними науковими та виробничими установами. Налагоджено тісну співпрацю між роботодавцями й учасниками освітнього процесу. Активна наукова діяльність співробітників кафедри тісно пов’язана з офіційно затвердженою в Україні мінералогічною школою академіка Євгена Лазаренка. Науковці кафедри є авторами і співавторами восьми монографій і понад 230 статей у вітчизняних та міжнародних періодичних виданнях різного рангу, були учасниками багатьох наукових нарад і конференцій різного рівня в Україні та за її межами. Разом з Українським мінералогічним товариством кафедра організувала проведення Дванадцятих наукових читань імені академіка Євгена Лазаренка у грудні 2022 р. Кафедра курує «Мінералогічний збірник» – перше періодичне наукове видання мінералогічного спрямування в Україні, започатковане 1947 р. У 2024 р. «Мінералогічний збірник» занесено до списку друкованих наукових періодичних видань категорії «Б». Популярним туристичним об’єктом для різних категорій відвідувачів став Мінералогічний музей імені академіка Євгена Лазаренка. До 170-річчя із часу заснування музею у грудні 2023 р. проведено міжнародну науково-практичну конференцію «Геологічні музеї та колекції: їх роль в науці, освіті та туризмі». Підсумкам геотуристичних досліджень, у яких беруть активну участь співробітники кафедри та Мінералогічного музею, присвячено шість міжнародних науково-практичних конференцій під назвою «Геотуризм: практика і досвід» (з 2014 р.), останню з яких проведено у квітні 2024 р.