ТИПОМОРФНІ ОСОБЛИВОСТІ САМОРОДНОГО ЗОЛОТА У ВЕРТИКАЛЬНОМУ РОЗРІЗІ ГІДРОХЛОРИТ-КАОЛІНІТОВОЇ КОРИ ЗВІТРЮВАННЯ РОДОВИЩА БАЛКА ЗОЛОТА - Ковальчук, Мирон; Сукач, Віталій; Вишневський, Олексій (Мінералогічний збірник, 2024)
Наведено результати дослідження золота у вертикальному розрізі гідрохлорит-каолінітової кори звітрювання рудоносних порід родовища Балка Золота (за свердловинами 544 і 545). Виявлено подібність типоморфних особливостей самородного золота з досліджуваних свердловин. У верхніх горизонтах кори звітрювання морфологія зерен простіша порівняно з глибшими горизонтами, що, вірогідно, пов’язане зі спрощенням його морфології у верхній зоні кори звітрювання. З глибиною, у напрямі до незмінених гіпергенезом рудних тіл, морфологія зерен золота стає більш строкатою: поряд з ксеноморфними зернами з’являються ідіоморфні, гіпідіомофні, геміідіоморфні індивіди. Також з глибиною змінюється проба золота від високо- (у верхніх горизонтах кори звітрювання) до середньо-пробного (у нижніх), а забарвлення з золотисто-жовтого стає брудно-жовтим і жовто-бурим.