Ta-Nb МІНЕРАЛІЗАЦІЯ В ЛУЖНИХ ПОРОДАХ ПРИАЗОВ’Я І ПРИДНІПРОВ’Я - Кривдік, Степан; Шаригін, Віктор; Дубина, Олександр (Мінералогічний збірник, 2024)
Наведено результати дослідження мінералів-концентраторів Nb в лужних породах Приазов’я і Придніпров’я (Україна). У маріуполітах Октябрського масиву проаналізовано натро- і кальціопірохлор. Натропірохлор відрізняється високим вмістом Na (10,05–10,85 % Na2O), рідкісноземельних елементів (12–18 % REE2O3), урану (7,30–12,86 % UO2) та низьким вмістом Ta. У дайкових мікрофойяїтах цього масиву проаналізовано взірці кальціопірохлору, варіабельні за вмістом Та2О5, Na2O, ZrO2. В агпаїтових фонолітах серед мінералів групи пірохлору виявлено два різновиди: багатий на Та (до 23,8 % Та2О5) і Zr (11,6 % ZrO2) натропірохлор та багатий на РЗЕ фторцеріопірохлор (до 31 % REE2O3) з високим вмістом U3O8 (до 9,05 %). Мінерали групи пірохлору з фойяїтів Малотерсянського масиву поширені незначно, представлені фторкальціопірохлором. У лужних метасоматитах Дмитрівки серед мінералів групи пірохлору переважають різновиди з підвищеним або високим вмістом РЗЕ та низьким або помірним Та, Th і U. В окремих взірцях зафіксовано плюмбо-пірохлор (32,8 % PbO) та ніобат з високим вмістом Y (до 15 % Y2O3), який трактовано як ітропірохлор. Особливістю мінералів групи пірохлору в карбонатитах і фенітах Хлібодарівського кар’єру є підвищений вміст ThO2 (до 9,9 %), REE2O3 (9 %) за низького вмісту UO2 (0,22 %) і Та2О5.