ПОЙКІЛІТОВИЙ НЕФЕЛІН ІЗ МАЛІНЬЇТІВ ПОКРОВО-КИРИЇВСЬКОГО МАСИВУ - Луньов, Євген (Мінералогічний збірник, 2024)
Досліджено мінеральний склад інтрузивних лужних порід – маліньїтів Покрово-Кириївського масиву (зона зчленування Приазовського мегаблока Українського щита зі Складчастим Донбасом). Особливу увагу приділено нефеліну, який становить близько третини об’єму породи і примітний тим, що має пойкілітову структуру. На підставі виконаних досліджень зроблено припущення про заміщення нефеліном продуктів розпаду лейциту в процесі хімічного обміну у твердому розчині.