РІДКІСНІ АЛЮМОФОСФАТИ ПАЛЕОПРОТЕРОЗОЙСЬКИХ ПІСКОВИКІВ ВОЛИНСЬКОГО МЕГАБЛОКА УКРАЇНСЬКОГО ЩИТА - Андрєєв, Олександр; Хлонь, Олена; Савенок, Сергій (Мінералогічний збірник, 2024)
Описано рідкісні алюмофосфати, виявлені в пугачівських пісковиках Волинського мегаблока Українського щита. Крім раніше визначеного горсейкситу, у пісковиках відшукали близько тридцяти кристалів флоренситу розміром до 0,2 мм та мікроскопічні виділення мінералу, який за хімічним складом відповідає проміжному між крандалітом та гояцитом (гамлінітом). Такі виділення трапляються в мікроуламках у суміші з мікронними виділеннями фосфату ітрію. Виявлено численні зростки горсейкситу і флоренситу з монацитом.