ОСОБЛИВОСТІ ФЛЮЇДНОГО РЕЖИМУ ФОРМУВАННЯ РІДКІСНОМЕТАЛЕВИХ РОДОВИЩ ЛУЖНИХ ПОРІД ЗА ДАНИМИ СПЕКТРОСКОПІЧНИХ ПАРАМЕТРІВ МІНЕРАЛІВ - Лупашко, Тетяна; Таращан, Аркадій; Ільченко, Катерина; Гречановська, Олена; Гаращенко, Віктор (Мінералогічний збірник, 2024)
Вивчено спектроскопічні параметри породоутворювальних польових шпатів, акцесорних циркону і флюориту з Пержанського берилієвого (Український щит) і Катугінського тантал-ніобієвого (Алданський щит) родовищ лужних порід. Доведено, що якісний склад і концентрація спектроскопічно активних центрів у цих мінералах є джерелом генетичної інформації щодо особливостей флюїдного режиму процесів їхньої кристалізації.