МІНЕРАЛОГІЧНИЙ ТА ГЕОХІМІЧНИЙ АСПЕКТ ПРОБЛЕМИ СЛАНЦЕВОГО ГАЗУ (НА ПРИКЛАДІ ЧОРНИХ АРГІЛІТІВ ЗАХОДУ УКРАЇНИ) - Попп, Ігор; Шаповалов, Михайло; Мороз, Петро (Мінералогічний збірник, 2024)
Досліджено речовинний склад потенційно газоносних глинистих відкладів нижнього силуру Волино-Подільської окраїни Східноєвропейської платформи у контексті формування покладів сланцевого газу. Запропоновано теоретичні моделі геохімічних і фізико-хімічних процесів, які відбуваються під час седиментогенезу й літогенезу газоносних вуглецевмісних глинистих і кременисто-глинистих відкладів (“газоносних сланців”) та розробляння покладів сланцевого газу.