ПРО СТАН РЕАЛІЗАЦІЇ ЗАДУМАНИХ І РОЗПОЧАТИХ ЄВГЕНОМ ЛАЗАРЕНКОМ НАУКОВИХ ПРАЦЬ З МІНЕРАЛОГІЇ УКРАЇНИ ТА КАРПАТО-БАЛКАНСЬКОЇ ГІРСЬКОЇ СИСТЕМИ - Матковський, О.; Сливко, Є. (Мінералогічний збірник, 2024)
Проаналізовано стан реалізації задуманих і розпочатих Євгеном Лазаренком наукових праць з мінералогії України та Карпато-Балканської гірської системи. Висвітлено результати досліджень за темою “Мінералогія Української РСР” (1978), а також наступних регіонально-мінералогічних робіт на території країни. Плани Є. Лазаренка стосовно мінералогічного зведення з мінералогії України частково реалізовано під час тривалої роботи над підготовкою “Мінералогічної енциклопедії України”. Свідченням цього є публікація таких видань, як “Минералы Украины. Краткий справочник” за редакцією акад. М. Щербака (1990), “Основи мінералогії України” О. Матковського, В. Павлишина та Є. Сливко (2009), а також численних статей мінералогічного спрямування у вітчизняних і зарубіжних журналах. Завершено роботу над зведенням з мінералогії Карпатського регіону – протягом 1990–2014 рр. опубліковано п’ять книг з циклу “Мінерали Українських Карпат”. У 2002 р. у Празі вийшла друком книга “Minerals of the Carpathians”, у якій уперше наведено узагальнений опис мінералів, виявлених у Карпатському регіоні, та схарактеризовано найважливіші мінеральні об’єкти окремих країн-учасниць Карпато-Балканської геологічної асоціації. Цією працею частково реалізовано задум Євгена Лазаренка щодо мінералогічної енциклопедії Карпато-Балканської гірської системи.