ЦИФРОВІ СТРУКТУРНО-ЛІТОЛОГІЧНІ МОДЕЛІ АПТ-НИЖНЬОАЛЬБСЬКИХ І СЕРЕДНЬОЕОЦЕНОВИХ КОНТИНЕНТАЛЬНИХ РОЗСИПІВ ІЛЬМЕНІТУ В МЕЖАХ КОРСУНЬ-НОВОМИРГОРОДСЬКОГО ПЛУТОНУ - Крошко, Ю. (Мінералогічний збірник, 2024)
Корсунь-Новомиргородський плутон Українського щита є багатофазовою інтрузією, у будові якої беруть участь різні петротипи порід. Декілька самостійних масивів складено анортозитами, габро й норито-анортозитами, габроноритами та їхніми перехідними відмінами. Головним рудним мінералам основних порід є ільменіт. Унаслідок звітрювання в межах плутону утворились ільменітоносні кори звітрювання, розмивання яких спричинило переміщення ільменіту на вищі стратиграфічні рівні. Сформувалися різновікові континентальні та прибережно-морські розсипища ільменіту, найперспективніші з яких пов’язані з алювіальними утвореннями. Ми створили цифрові структурно-літологічні моделі апт-нижньоальбських та середньоеоценових континентальних розсипів ільменіту в межах перспективних ділянок Корсунь-Новомиргородського плутону за даними координат, опису свердловин і визначення вмісту ільменіту. Ці моделі відображають характер покрівлі й поверхні відкладів, потужність продуктивних літотипів та просторовий розподіл вмісту ільменіту.