ЗОЛОТО, МІДЬ І СРІБЛО В КОРІ ЗВІТРЮВАННЯ РУДОНОСНИХ ПОРІД РОДОВИЩА БАЛКА ШИРОКА - Ковальчук, М.; Крошко, Ю.; Шестаков, О. (Мінералогічний збірник, 2024)
На родовищі Балка Широка рудні поклади й мінералізовані зони розвинуті в різних за віком, генезисом, складом породах – від ультраосновних до кислих, серед як інтрузивних, так і ефузивних утворень. Золоторудні тіла й мінералізовані зони супроводжують ореоли гідротермально-метасоматично змінених порід. Руди золота пов’язані, головно, з сульфідно-поліметалевою мінералізацією. У рудних покладах виявлено кореляційний зв’язок між золотом, міддю та сріблом. По золотоносних породах повсюди розвинута кора звітрювання. У зоні гіпергенезу сульфіди легко руйнуються, і золото, вивільнившись від сульфідів, переходить у міграційні форми й перерозподіляється в профілі кори звітрювання, утворюючи ореоли вторинного золотого збагачення. Завдяки мобілізованому золоту (яке мігрує, перерозподіляється, концентрується) відбувається багатостадійний процес природного збагачення кори звітрювання золотом та його елементами-супутниками. Комплексність аномалій золота і його супутників загалом відображає асоціацію елементів у кристалічному фундаменті, однак шляхи більшості з них в елювії розходяться.