ГЕОЛОГІЧНА КОМІСІЯ НАУКОВОГО ТОВАРИСТВА ІМЕНІ ШЕВЧЕНКА: ІСТОРІЯ ЗАСНУВАННЯ І ДІЯЛЬНІСТЬ (ДО 150-РІЧЧЯ ТОВАРИСТВА) - Матковський, Орест (Мінералогічний збірник, 2023)
Стисло схарактеризовано діяльність геологічної комісії Наукового товариства імені Шевченка (НТШ), яка розпочала роботу відразу після відродження товариства в Україні 21 жовтня 1989 р. Як спадкоємниця Геологічних колекцій Музею НТШ у Львові та Геологічної підкомісії НТШ Америки, вона об’єднала геологів, науковців, педагогів і практиків західного регіону України у проведенні спільних досліджень з різних напрямів геологічної науки. Від 1990 р. донині проведено понад 35 наукових засідань у рамках наукових сесій НТШ, на яких заслухано й обговорено сотні доповідей і повідомлень з різних напрямів геологічної освіти і практики. Члени НТШ беруть активну участь в організації й проведенні різноманітних науково-виробничих нарад, є авторами і співавторами монографічних праць, навчальних та інших видань.