ДЕЯКІ ДРУГОРЯДНІ МІНЕРАЛИ ЛУЖНО-УЛЬТРАОСНОВНИХ ПОРІД ПІВНІЧНО-ЗАХІДНОЇ ЧАСТИНИ УКРАЇНСЬКОГО ЩИТА ТА ЇХНЄ ПЕТРОГЕНЕТИЧНЕ ЗНАЧЕННЯ - Кривдік, Степан; Цимбал, Олександра (Мінералогічний збірник, 2023)
Уперше наведено мікрозондові аналізи перовськіту, Ті-андрадиту й хуаніту з лужно-ультраосновних порід північно-західної частини Українського щита. Ці мінерали є індикаторними для гіпабісальних інтрузій такого складу. Виявлено певні особливості хімізму мінералів: у Ті-андрадиті вміст ТіО2 досягає 10,5 %, а в хуаніті зафіксовано підвищений вміст Сr2О3 (1,3–1,5 %), що властиво й іншим мінералам цих порід (піроксени включно з Сr-діопсидом, амфіболи). Крім раніше описаних високохромистих (глибинних) Сr-шпінелідів, виявлено хромовмісний піроп (2,14–6,33 % Сr2О3), що свідчить про глибинну (мантійну) природу досліджуваних порід.