ГЕНЕЗИС ВАНТГОФІТУ, ЛЕВЕЇТУ Й КІЗЕРИТУ В РОДОВИЩАХ КАЛІЙНИХ СОЛЕЙ ПЕРЕДКАРПАТТЯ ЗА ДАНИМИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ - Білоніжка, Петро (Мінералогічний збірник, 2024)
Схарактеризовано генезис вантгофіту, левеїту й кізериту в родовищах калійних солей Передкарпаття на підставі мінералогічних, геохімічних та експериментальних досліджень. З’ясовано, що ці мінерали утворилися внаслідок післяседиментаційної зміни кристалогідратів у процесі підвищення температури й тиску під час насуву Скибової зони Карпат на Внутрішню зону Передкарпатського прогину й утворення складчастості у відкладах солей. Вантгофіт і левеїт сформувалися завдяки розпаданню астраханіту, а кізерит – епсоміту.