ПРОПОЗИЦІЇ ЩОДО ПРАВОПИСУ УКРАЇНСЬКИХ СИНОНІМІВ ЛАТИНОПИСНИХ НАЗВ МІНЕРАЛІВ - Кульчицька, Г.; Матковський, О.; Павлишин, В.; Черниш, Д. (Мінералогічний збірник, 2024)
Запропоновано варіанти вирішення трьох проблем номенклатури мінералів: способу утворення кириличних синонімів, правопису назв хімічно або структурно видозмінених аналогів та уніфікації в назвах мінералів форми видозмінювальних префіксів, утворених від назви хімічного елемента. Оскільки назву мінералу, що її затверджує Міжнародна мінералогічна асоціація, пишуть літерами розширеної латиниці, то виникає потреба записати літерами української абетки або її вимову, або орфографію. Ми вважаємо за доцільне відійти від досі панівного способу записувати вимову, бо за такого підходу в більшості випадків не вдається зберегти пізнаваність джерела назви. Щоб полегшити роботу з утворення кириличних синонімів і зменшити кількість помилкових варіантів, пропонуємо передавати орфографію латинописних назв мінералів літерами української абетки з використанням відповідного стандарту, прийнятого Кабінетом Міністрів України 2010 р. У сучасній міжнародній номенклатурі мінералів, де переважають тривіальні (ірраціональні) назви, є позитивні зміни, які наближають її до раціональної. Тривіальну назву наявного мінералу щораз частіше використовують як твірну основу для найменування нового, хімічно однотипного виду, додаючи до нього префікс з назвою елемента-заміщувача. Пропонуємо для українських назв мінералів приєднувати видозмінювальний префікс за допомогою дефіса в усіх випадках існування хімічних і структурних аналогів. І навпаки, писати термін разом, якщо подібність є тільки за вимовою. Це допоможе орієнтуватися в належності видів до різних груп і полегшить вимову надто довгих назв мінералів. Пропонуємо також уніфікувати форму префікса в назвах хімічно видозмінених аналогів, використовуючи для цього лише систематизовані назви елементів, передбачені державним стандартом України. Уніфікація форми префіксів можлива тільки для назв елементів постійної валентності. Якщо ж видозмінювальними є катіони змінної валентності, то форма префікса повинна відображати їхній валентний стан, а це потребує індивідуального підходу до кожної назви.