РОЛЬ МІНЕРАЛОГІЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ У ВИВЧЕННІ УМОВ ФОРМУВАННЯ ФЛІШОВИХ ФОРМАЦІЙ КРИМУ ТА УКРАЇНСЬКИХ КАРПАТ - Білоніжка, П. (Мінералогічний збірник, 2024)
Наведено результати вивчення мінерального складу й умов формування флішових формацій Криму й Карпат на підставі аналізу літературних даних і власних досліджень. Описано фазовий склад породоутворювальних і акцесорних мінералів пісковиків та алевролітів флішових утворень. З’ясовано, що вони неодноразово перевідкладалися. Значну увагу приділено вивченню складу і генетичних особливостей глинистих мінералів аргілітів флішу. Вони представлені гідрослюдою і хлоритом з домішкою каолініту й змішаношаруватих фаз гідрослюда–монтморилоніт і гідрослюда–хлорит. Подекуди наявні прошарки бентонітових глин, які сформувалися внаслідок гальміролізу вулканічного попелу. Під впливом гідротермальних розчинів у породах з’явилися домішки монтморилоніту, сколіту і глауконіту, а також пласти й лінзи скременілих мергелів і силіцитів. У тектонічних розривних порушеннях містяться жильні мінерали – кварц, дикіт і накрит, а в зоні гіпергенезу – гематит і ярозит.