МІНЕРАЛОГІЯ ТОНКОЗЕРНИСТОЇ РЕЧОВИНИ ОБОЛОНОК ХОНДР З МЕТЕОРИТА КРИМКА (LL3.1) - Шкуренко, К.; Семененко, В. (Мінералогічний збірник, 2024)
Наведено результати структурно-мінералогічних та хімічних досліджень тонкозернистих оболонок хондр метеорита Кримка (LL3.1). Валовий хімічний склад тонкозернистих оболонок коливається в широких межах і, згідно зі вмістом основних компонентів, відповідає нормативному олівіну Fa63–83. Відповідно до співвідношення SiO2/MgO, більшість оболонок збагачена SiO2, що свідчить про їхнє формування в пиловому середовищі, збідненому тугоплавкими елементами. Деякі оболонки подібні до оболонок вуглистих ксенолітів К1, К3 і темної матриці хондрита Кримка й, імовірно, належать до реліктів первісного пилу. Результати досліджень свідчать про активні процеси взаємодії між низько- та високотемпературними компонентами в період акреції материнського тіла метеорита в хімічно та мінералогічно неоднорідному газопиловому середовищі протопланетної туманності.