АСПЕКТИ ЗОЛОТОНОСНОСТІ ЧОРТОМЛИЦЬКОЇ ЗЕЛЕНОКАМ’ЯНОЇ СТРУКТУРИ - Гаєва, Н.; Сукач, В.; Ковальчук, М. (Мінералогічний збірник, 2024)
У межах Чортомлицької зеленокам’яної структури розвідано одне родовище (Балка Широка), виявлено 18 рудопроявів та численні геохімічні аномалії золота (понад 540). Складна геологічна будова структури, наявність різних за речовинним складом, генезисом і накладеними епігенетичними метаморфічними, метасоматичними, структурними перетвореннями порід створили сприятливі умови для формування золотого зруденіння різних мінеральних типів. Кожному мінеральному типу руд відповідає самородне золото з певними типоморфними особливостями. За речовинним складом вмісного породного комплексу й особливостями локалізації золоте зруденіння Чортомлицької структури розділено на шість груп.