ГЕНЕТИЧНЕ ЗНАЧЕННЯ КРИСТАЛОМОРФОЛОГІЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ НА ПРИКЛАДІ ТОПАЗУ - Вовк, Олександр; Наумко, Ігор (Мінералогічний збірник, 2024)
Обґрунтовано потребу застосування на сучасному етапі кристаломорфології не лише для діагностики мінералів, але й головно для розшифровки умов їхнього утворення, адже, з огляду на трудомісткість та невелику кількість фахівців, гоніометричні дослідження часто ігноруються. Водночас до відчутної переваги гоніометрії порівняно з іншими методами дослідження мінеральної речовини належить можливість ідентифікувати мінерал без руйнування його кристалів. Завдяки цьому гоніометричні дослідження повинні проводитися першочергово, однак методика досліджень кристаломорфології, яка в комплексі з іншими методами становить основу кристалогенезису, на цей час описана недостатньо. На основі власних досліджень і узагальнення літературних даних нами розроблено комплексну методику кристалогенетичних досліджень на прикладі топазу з камерних пегматитів Коростенського плутону. З одного боку, завдяки кристаломорфологічним дослідженням виявлено найважливіші прості форми топазу з різних просторово-генетичних мінерально-структурних зон камерних пегматитів. На основі статистичних даних проведено кластеризацію багатогранників топазу з камер (заноришів), до яких приурочена основна кількість топазу. Завдяки аналізу кристалічної структури виявлено прості форми, які будуть формуватися за будь-яких умов і не нестимуть генетичної інформації. За габітусом реальних кристалів виявлено симетрію середовища, у якому вони утворилися, а в окремих випадках з’ясовано напрямки потоків мінералоутворювальних флюїдів. Ці результати отримано зі збереженням цілості багатогранників топазу. З іншого боку, для повноти результатів потрібно розглянути анатомію кристалів, а також визначити умови їхнього утворення: температуру, рН, тиск. Для цього запропоновано застосування методів дослідження включень мінералоутворювального середовища.