ІЛЬМЕНІТОНОСНІСТЬ ПРОДУКТИВНИХ ВІДКЛАДІВ ТА ЯКІСНІ ПАРАМЕТРИ ІЛЬМЕНІТУ ТРОСТЯНИЦЬКОГО РОДОВИЩА ТИТАНОВИХ РУД - Ковальчук, Мирон; Фігура, Любов (Мінералогічний збірник, 2024)
Подано короткі відомості про геологічну будову Тростяницького родовища ільменіту, яке розташоване в північній частині Володарськ-Волинського масиву порід основного складу Коростенського плутону. У межах родовища поклади ільменіту локалізовані в корі вивітрювання кристалічних порід фундаменту та в продуктах її розмиву й перевідкладення – нерозчленованих середньоюрсько-нижньокрейдових континентальних флювіальних (делювіально-алювіальних) відкладах, які представлені пісками каолінистими та перевідкладеними каолінами. Делювіально-алювіальні відклади з розмивом залягають на корі вивітрювання порід фундаменту й виповнюють поховане долиноподібне зниження міжріччя річок Ірша і Тростяниця. Кора вивітрювання була для делювіально-алювіальних відкладів плотиком і проміжним колектором розсипних мінералів, зокрема й ільменіту. На підставі координат свердловин, їх опису та результатів опробування створено картографічні побудови, на основі яких досліджено латеральний розподіл товщини кори вивітрювання й делювіально-алювіальних відкладів середньої юри – нижньої крейди та латеральний розподіл середнього вмісту ільменіту в цих осадових утвореннях. Подано відомості щодо морфології, гранулометрії та хімічного складу ільменіту з елювію і делювіально-алювіальних відкладів. На основі результатів хімічного аналізу ільменіту досліджено латеральний розподіл ільменіту з різним вмістом оксидів титану, окисного й закисного заліза, фосфору, ванадію, хрому в корі вивітрювання, піщаних і глинистих літофаціях середньої юри – нижньої крейди. Досліджено латеральний розподіл ільменіту з різним відношенням FeO / Fe2O3 в елювії, перевідкладених каолінах і пісках середньої юри – нижньої крейди. Досліджено напрям і силу кореляційних зв’язків між зазначеними оксидами в ільменіті з кори вивітрювання, піщаних і глинистих літофацій середньої юри – нижньої крейди. Досліджено вертикальний розподіл ільменіту з різним вмістом TiO2, Fe2O3, FeO у вертикальному перетині свердловин. Отримані результати дають змогу конкретизувати ділянки максимальної і мінімальної товщини продуктивних утворень; ділянки підвищеного і зниженого середнього вмісту ільменіту в межах родовища; просторовий розподіл ільменіту з певними якісними параметрами в елювії та делювіально-алювіальних відкладах середньої юри – нижньої крейди; з’ясувати кореляційні зв’язки між вмістом різних оксидів в ільменіті.