ПРОЯВИ БАСАНІТУ В СУЛЬФАТНИХ ВІДКЛАДАХ ГОРОДИЩЕНСЬКОГО РОДОВИЩА ГІПСІВ - Білай, Вероніка; Побережська, Ірина; Білик, Наталія; Менцінський, Данило (Мінералогічний збірник, 2025)
Статтю присвячено дослідженню басаніту – мінералу групи сульфатів, напівгідрату сульфату кальцію. Ми виявили його в гіпсовій товщі Передкарпаття ‒ на Городищенському родовищі гіпсів, розташованому поблизу с. Жабокруки (Івано-Франківський район Івано-Франківської області). Це південно-західний фланг Верхньопридністровської гіпсоносної провінції, яка пов’язана з тираською світою верхнього тортону (міоцен). На більшій частині Передкарпатського евапоритового басейну первинно-осадові гіпси зазнали дегідратації та перетворилися на ангідрити. Під час таких перетворень часто фіксують появу басаніту, який парагенетично пов’язаний із гіпсом та ангідритом. В Україні басаніт є рідкісним мінералом, тому досліджено його слабко. Описано його знахідки в Бахмутській улоговині (Донецький басейн) та Гірському Криму; мінерал також виявили у включеннях у галіті з евапоритових товщ Передкарпаття й Закарпаття. За допомогою макроскопічного та мікроскопічного аналізів ми вивчили морфологічні особливості басаніту та його просторову взаємодію з іншими мінералами (гіпсом, ангідритом, кальцитом), визначили закономірності його просторового розташування в гіпсовій масі. Мінерал приурочений головно до великокристалічного різновиду гіпсу. Він утворює видовжено-призматичні кристали, рідше трапляються голчасті, таблитчасті, конусо- і клиноподібні утворення. Також виявлено пучкоподібні зростки кристалів, приурочені до стиків зерен чи мікротріщин. Ділянкам інтенсивної дегідратації гіпсів з утворенням басаніту притаманні вторинні структури, зокрема волокниста, лускувата, мікролепідобластова. Дослідження засвідчили, що утворення басаніту прямо залежить від напрямів з ослабленим опором у породі, які є найсприятливішими для росту орієнтованих кристалів. Визначено наявні проблеми у вивченні басаніту і напрями його подальших досліджень.