ДЕЯКІ КРИСТАЛОХІМІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ЛУЖНОГО ТУРМАЛІНУ ЗА ДАНИМИ ІНФРАЧЕРВОНОЇ СПЕКТРОСКОПІЇ ТА РЕНТГЕНІВСЬКОГО АНАЛІЗУ - Ільченко, Катерина; Гречановська, Олена; Науменко, Євген; Старик, Сергій (Мінералогічний збірник, 2024)
Методами інфрачервоної спектроскопії та рентгенівського аналізу досліджено колекцію лужного турмаліну з різних родовищ світу, пов’язаних, головно, з рідкіснометалевими пегматитами. Виявлено спектроскопічні та структурні особливості мінералів ряду шерл–дравіт та ельбаїту. В ІЧ-спектрах дравіту, шерлу й ельбаїту зафіксовано закономірне зміщення смуг поглинання валентних коливань ОН3 та ОН1 у низькочастотний бік та їхнє розщеплення внаслідок ізоморфних заміщень Mg2+ → Me2+ → Al3+, Mn2+, Li+ у Y-октаедрах та Al3+ → Mg2+, Me2+→ Li+ – у Z-октаедрах. Інтерпретацію смуг поглинання та причини їхньої варіабельності підтверджено закономірними змінами параметрів елементарної комірки (особливо параметра а), розміру Y- та Z-октаедрів та їхнього співвідношення, що зумовлює виділення окремих полів для ельбаїту і мінералів ряду шерл–дравіт. Комплексне дослідження турмаліну дало змогу уточнити його діагностику й оцінити структурні характеристики та співвідношення ізоморфних елементів.