ОСОБЛИВОСТІ РОЗПОДІЛУ РІДКІСНОЗЕМЕЛЬНИХ ЕЛЕМЕНТІВ ТА СТРОНЦІЮ В АПАТИТІ РІЗНОГО ГЕНЕЗИСУ З ПОРІД АЛДАНСЬКОГО ЩИТА (СИБІРСЬКА ПЛАТФОРМА) - Гулій, В.; Фурута, Т.; Білик, Н. (Мінералогічний збірник, 2024)
Відомо, що в апатиті з генетично різних геологічних утворень дуже поширені ізо- та гетеровалентні ізоморфні заміщення. Науковці часто використовують їх як індикатори пе- трологічних процесів формування апатитоносних порід. Такі дослідження започаткували ще в період використання класичного методу так званої мокрої хімії, тому отримані результати часто відображали валовий склад проб апатиту навіть за порівняно високого ступеня їхнього очищення від механічних домішок. Удосконалення локальних методів аналізу й широке впровадження їх під час досліджень апатиту сприяло визначенню форми наявності окремих елементів у мінералі та виявленню низки мінералів-включень, які є носіями, наприклад, заліза, манґану, сірки, кремнію тощо. Водночас виявлено різну природу цих елементів в апатиті: або як ізоморфна домішка в його структурі, або як дрібні вклю- чення в мінералі-господарі. З розвитком різноманітних досліджень порід, що їх раніше трактували як екзотичні, та зростанням ролі таких порід як джерела металів для сучасної техніки й високих технологій апатит стали вивчати прискіпливіше, оскільки він є і носієм низки важливих промислових елементів, і неодмінною складовою в мінеральних асоціа- ціях руд таких елементів. У комплексах ультраосновних лужних порід з карбонатитами, у скарнах, лужних мета- соматитах та інших утвореннях наявний апатит, у якому завжди є рідкісноземельні еле- менти і стронцій. Тому цей мінерал почали використовувати для з’ясування генезису й рудоносності таких, ще слабко вивчених порід. Раніше ми дослідили вміст і склад рідкісноземельних елементів та Sr в апатиті з декількох проб докембрійських порід дискусійного походження з використанням нейтронно-активаційного методу та методу масспектрометрії з індуктивно зв’язаною плазмою. Однак, попри високу точність методів, наші проби за природою могли бути неоднорідні, тому ми вирішили застосувати прилади для локальних досліджень: іонний та електронний мікроаналізатори, а також електронний мікроскоп з енергодисперсійною приставкою. Дослідження засвідчили наявність у мінералі рідкісноземельних елементів і Sr у формі як ізоморфних домішок у його структурі, так і мікровключень (~ 0,n мкм) – монациту й Ca-рідкісноземельного фосфату групи рабдофану (водних рідкісноземельних фосфатів). Наведено результати подальшого вивчення апатиту, зокрема, щодо просторового розподілу окремих компонентів у різних секторах зерен мінералу. Описано результати розподілу рідкісноземельних та інших елементів, що наявні як ізоморфні домішки в апатиті з карбонатних і силікатних порід, а також скарнів Алданського щита (Сибірська платформа). Схарактеризовано особливості складу рідкісноземельних елементів та їхнього розподілу в межах кристалів апатиту різного генезису. Вихідні дані отримано в окремих точках кристалів під час дослідження їх електронним зондовим мікроаналізатором. Розподіл окремих елементів визначено на зрізах кристалів апатиту, які виготовили розрізуванням кристалів перпендикулярно до осі L6. Отримані результати (концентрація елементів) використано для побудови низки концентраційних карт розподілу окремих елементів у межах досліджуваних площин. Порівняння концентраційних ізоплет засвідчило складну картину розподілу цих елементів, незважаючи на порівняно правильний призматичний габітус досліджуваних кристалів. Виявилось, що нема чітких і однозначних відмінностей у картині розподілу елементів у кристалах апатиту з мінеральних асоціацій різного генезису. Гетерогенний характер розподілу елементів у межах конкретного кристала свідчить про різнорідне живлення і флуктуаційне постачання окремих елементів у різні його сектори. Це є доказом складнішої моделі росту апатиту, ніж пропонували раніше – завдяки пошарово-концентричному наростанню навколо вихідного центра росту.