ПІСЛЯМАГМАТИЧНІ ЧИННИКИ АЛМАЗОНОСНОСТІ КІМБЕРЛІТІВ - Василенко, В.; Кузнецова, Л.; Минин, В.; Зинчук, Н. (Мінералогічний збірник, 2024)
Наведено результати порівняльного аналізу даних щодо складу кімберлітів і вмісту в них алмазів. Доведено, що кількість і розмір кристалів алмазу залежать від ступеня післямагматичних змін кімберліту. Запропоновано модель гідротермально-метасоматичного розчинення або перекристалізації алмазу.